Zapisz się na newsletter

 

Poprzednie edycje

Polskie Mistrzostwa BBQ

W dniach 19-21 czerwca 2014 roku w Dolinie Charlotty odbyły się Mistrzostwa Polski i Europy w BBQ.

Mistrzostwa Europy organizowane są cyklicznie raz na dwa lata w państwach zrzeszonych w Światowym Stowarzyszeniu BBQ (barbecue). Mają na celu promowanie najnowszych trendów w tej sztuce kulinarnej. W tym roku po raz pierwszy (mamy nadzieję, że nie ostatni) mistrzostwa odbyły się w Dolinie Charlotty. Prezes Światowego Stowarzyszenia BBQ Patrick O’Sullivan mówił, że Dolina to idealne miejsce na tego typu imprezy - świetna lokalizacja, otoczenie i ludzie. Do Doliny Charlotty przyjechali mistrzowie BBQ z całej Europy. Pod okiem międzynarodowych jurorów kucharze szykowali swoje popisowe dania w różnych kategoriach (danie narodowe, styl wolny, ryba, łopatka wieprzowa, żeberka wieprzowe, wołowina i deser). Trzydziestu Jurorów oceniało technikę, smak i pomysłowość kucharzy. Ostatecznie tytuł Mistrza Europy BBQ został przyznany drużynie Swedish BBQ Team ze Szwecji, drugie miejsce zajął zespół Smoked Pioneers BBQ Team z Estonii, zaś na trzecim miejscu uplasowała się drużyna Goli & Chef Partie z Austrii.

W tym roku na Mistrzostwach Europy w BBQ w Dolinie Charlotty wyzwania podjęły się 24 narodowe drużyny. Każda z drużyn składała się z czterech członków, a na przygotowanie dania konkursowego mieli 1 godzinę.

Pierwszego dnia wszystkie teamy zaprezentowały się na paradzie mającej miejsce w Ustce, podczas której wraz z flagami kraju i swoimi fanami przemaszerowali ulicami nadmorskiego kurortu.

Podczas imprezy odbyły się również koncerty zagranicznych gwiazd takich jak Sandra i Jennifer Rush.

Największym powodzeniem wśród publiczności oraz jedną z ważniejszych konkurencji cieszył się łosoś bałtycki, nad którymi pracowali kucharze zebrani na Mistrzostwach Europy. Znawcy barbecue podkreślali jakość mięsa oraz mnogość witamin i minerałów, które posiada ta ryba.

Mistrzami w przygotowaniu łososia okazała się drużyna z Danii - The Danish National BBQ Team. Zwycięzcy otrzymali puchar ufundowany przez Związek Miast Bałtyckich, który był zwieńczeniem trudu pracy włożonym w konkurencję.

Organizatorzy pragną kontynuować przedsięwzięcie w kolejnych latach oferując Miastom Bałtyckim współpracę oraz wspólną organizację następnych zawodów poprzez objęcie Mistrzostw patronatem Związku Miast Bałtyckich. Celem tego eventu jest zjednoczenie krajów Morza Bałtyckiego przy wspólnym grillowaniu, wymianie doświadczeń zawodowych oraz stworzeniu wyjątkowego widowiska kulinarnego o skali europejskiej skoncentrowanego na tworzeniu, a także promowaniu dań i produktów rybnych.

W dniach 16-17 czerwca 2001 roku Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierni zadebiutowało na VI Mistrzostwach Europy w Grillowaniu w Szwajcarii.

Rywalizując z 32 ekipami z całej Europy, reprezentacja Polish BBQ Kings zdobyła srebrny medal w kategorii „drób” i brązowy w kategorii „deser”.
22 i 23 czerwca 2002 roku na Węgrzech odbyły się VII Mistrzostwa Europy w Grillowaniu. Imprezę zorganizowano w Club Aliga w miejscowości Balatonvilágos nad Balatonem. O tytuł Barbecue European Champion (Europejskiego Mistrza Grillowania) walczyło 18 drużyn z Europy; każda ekipa przygotowała trzy dania mięsne i deser.
Polskę ponownie reprezentowała drużyna Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni – Polish BBQ Kings. Tym razem potrawy oceniało jury w składzie 50 sędziów z 6 krajów europejskich. W uznaniu dla kunsztu polskich kucharzy, sędziowie przyznali polskiej ekipie:

  • złoty medal za danie z żeberek,
  • złoty medal za danie z karkówki,
  • złoty medal za danie z polędwicy,
  • złoty medal za deser

Mistrzostwo Europy Grand Prix.

Polish BBQ Kings wywalczyła Mistrzostwo Europy Grand Prix, zdobywając w łącznej punktacji 1.269 punktów na 1.400 możliwych.
21 czerwca 2003 Zakopane gościło najlepszych mistrzów grillowania z całej Europy – na Równi Krupowej, w centrum miasta, odbył się VIII Puchar Europy w Grillowaniu. W zawodach wzięło udział 13 ekip ze Szwajcarii, Niemiec, Chorwacji, Czech, Grecji, Polski i z Kanady. Polskie ekipy okazały się nie do pokonania, zajmując wszystkie miejsca na podium.
Po raz drugi Puchar Europy w Grillowaniu zdobyła ekipa Polish BBQ Kings Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni.
IX Mistrzostwa Europy w Grillowaniu w 2004 roku zorganizowało Światowe Stowarzyszenie Barbecue (World Barbecue Association). Tym razem zawody odbyły się w stolicy Estonii - Tallinie.
Ekipa Polish BBQ Kings, reprezentująca Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni zdobyła złoto i srebro w dwóch spośród pięciu konkurencji: pierwsze miejsce w przyrządzaniu potrawy z kurczaka i drugie – za osiągnięcia w serwowaniu żeberek a finalnie 4 miejsce w Mistrzostwach.
W dniach 1-3 lipca 2005, w miejscowości Balatonvilágos, malowniczo położonej nad dumą Węgrów – Balatonem, w ekskluzywnym klubie Aliga, Polish BBQ Kings 2005 stanęli w szranki z 43 drużynami w walce o tytuł Mistrzów Świata w grillowaniu. Najlepszy wynik Polacy osiągnęli w kategorii „desery”, zajmując drugie miejsce.

W ogólnej klasyfikacji Polish BBQ Kings zajęli czwarte miejsce.

Ta strona używa COOKIES.

Korzystając z niej wyrażasz zgodę na wykorzystywanie cookies, zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki.

OK, zamknij